Culoarea potrivita pentru bucataria ta

03 iunie 2011, 07:10, Comentarii (0) Recomanda

Bucataria este inima unei case si o poti aduce la viata cu ajutorul culorilor. Alegerea culorii perfecte pentru bucatarie poate fi de multe ori o misiune dificila, in special cand esti incepatoare in ceea ce priveste decoratiunile interioare. Arhitectura camerei te poate ajuta sa faci alegerea corecta si sa transformi o bucatarie anosta, plictisitoare intr-un spatiu cald si primitor care sa iti influenteze starea de sprit.

 

Detaliile arhitecturale

Bucataria este plina de detalii arhitecturale pe care proprietarii le considera a fi definitive si pe care nu le pot schimba sau inlocui. Printre acestea sunt dulapurile, blatul de bucatarie si finisajele aplicate, iar daca schimbi culoarea din bucatarie nu inseamna ca trebuie sa modifici si culoarea lor, mai ales daca iti plac asa cum sunt. Foloseste aceste detalii ca un punct de plecare in alegerea culori perfecte. Daca dulapurile sunt din lemn intr-o nuanta apropiata de culoarea naturala a lemnului poti alege drept culoare complementara rosul, galbenul sau oranjul. Pentru suprafete netede de culoarea otelului cele mai potrivite sunt nuantele de mov, verde sau albastru. Nuantele de verde si albastru deschis dau viata unei bucatarii fara sa para prea fortate sau exagerate cu conditia sa fie in opozitie cu tonuri de granit si otel.

Creaza o senzatie

Multi psihologi considera culorile  drept un mod de a crea o dispozitie. Este important cum este folosit spatiul bucatariei: daca este un spatiu familial sau daca este doar o alta incapere din casa care nu are o importante prea mare deoarece nu se petrece mult timp in ea. Daca este un spatiu in care familia se reuneste atunci trebuie sa ofere o senzatie de veselie si fericire. Daca este un spatiu unde vrei sa povestesti ce s-a intamplat pe parcursul zilei atunci trebuie sa iti ofere o senzatie de relaxare. In general nuantele de crem, galben, verde cald si de culoarea mierii dau o senzatie de veselie si, in plus, fac ca bucataria sa para mai luminoasa si mai spatioasa. Nuantele de gri si de culoarea fildesului sunt relaxante fara sa para prea coplesitoare. Pentru a alege culoarea perfecta poti sa dai cateva mostre din culori pe perete si sa stai asa cateva zile ca sa testezi nuanta si sa vezi cu care ti se potriveste.

Teoria culorilor

Daca un vrei o bucatarie intr-o singura nuanta, nu e nici o problema. Trebuie doar sa stii cum sa combini culorile pentru ca rezultatul final sa iti placa, dar si sa fie o potrivire fericita de culori. Poti folosi o culoare doar pe un perete si restul sa fie in alta culoare. Acest procedeu se foloseste atunci cand proprietarii vor sa creeze un perete pe care sa se concentreze mai mult. Culorile complementare sunt cele mai utilizate. Poti asocia verde si rosu pentru o bucatarie primitoare si calda. Tonurile rustice sunt perfecte cu maro iar rezultatul final va fi o bucatarie cu o tema rustica, asemanatoare celor folosite pentru ferme si cabane de la munte. Cele mai potrivite nuante pentru aceasta sunt tonurile de verde asociate cu cele de maro.

 

Rezultatul final va fi unul spectaculos si te vei simti in vacanta de fiecare data cand vei intra in bucatarie.

Am mai scris despre:
bucatarie, design interior, arhitectura
Comentarii Adauga un comentariu
Nu exista comentarii.
Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta